УДК: 330.341.1:316.324.8 (063)
DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-5
Стаття присвячена питанням управління стійким розвитком підприємств агропродовольчої сфери в контексті інноватики персоналу та трансферу знань. На основі дослідження було запропоновано впорядкування чинників впливу на стійкий розвиток підприємств агропродовольчої сфери. Метою дослідження стало вивчення управління стійким розвитком підприємств агропродовольчої сфери в контексті інноватики персоналу та трансферу знань. Перехід до модернізаційної моделі розвитку можливий за умови, коли держава зменшує фінансування (в першу чергу за рахунок бюджетних коштів), аж до повного його вразливих секторів економіки, особливо це стосується видобувних галузей та промислового виробництва. Основне фінансування слід направити на створення власних інноваційних продуктів, які забезпечують підвищення конкурентоспроможності української економіки; розвиток високотехнологічного виробництва (забезпечення формування інноваційних кластерів економіки завдяки визначенню «точок зростання», що дозволяють ефективніше поширювати інновації); встановлення прозорості прийняття інвестиційних рішень та бюджетного фінансування інноваційних проектів, забезпечення їх обґрунтованості та доцільності; активна боротьба з корупцією та впровадження ефективного громадського контролю за виконанням державного замовлення при проведенні конкурсів (тендерів) по інвестиційних проєктах. Характеристику чинників впливу на соціально-економічний розвиток слід більш детально розглядати в межах наступних груп: чинники міжнародного характеру, екологічні, фінансово-економічні, демографічні, соціально-культурні та політико-правові чинники. Чинники непрямого впливу мають практично однаковий вплив на всіх суб’єктів господарювання, які входять до однієї стратегічної групи, тому їх вплив на конкурентоспроможність суб’єктів господарювання агропродовольчої сфери не можна вважати визначальним. На чинники непрямого впливу за управління стійким розвитком підприємств агропродовольчої сфери в контексті інноватики персоналу та трансферу знань прийняті управлінські рішення за допомогою зворотного зв’язку можуть не мати істотного впливу, що і є предметом подальших досліджень.
Ключові слова: управління, стійкий розвиток, підприємства, агропродовольча сфера, інноватика, персонал, трансфер знань, інноваційний менеджмент, управління персоналом.
Література.
- Барна М.Ю., Іванюк Ю.І. Напрями реалізації інноваційного потенціалу підприємств на ринку сільськогосподарської продукції. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. 2023. Випуск 37. С. 506-513.
- Воронько-Невіднича Т., Афанасьєва А., Сіренко О. Організаційно-економічні засади досягнення та утримання конкурентних переваг в аграрному бізнесі. Економіка та суспільство. 2020. № 22.
- Кальченко С.В., Попова Т.В., Свиноус Н.І. Організаційно-економічні засади гармонізації економічних інтересів держави та фермерських господарств в інвестиційній сфері. Агросвіт. 2020. № 3. С. 9-15.
- Кошкалда І.В., Трегуб О.М. Концептуальні засади гармонізації галузевої структури сільськогосподарських підприємств. Економіка АПК. 2017. №3. С. 37-44.
- Маркіна І.А., Федірець О.В., Корнієнко В.С. Стратегічні напрями управління розвитком маркетингової діяльності сільськогосподарських підприємств. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2019. №4 (82). С. 101-106.
- Саблук П.Т., Хомин І.П. Розвиток аграрного сектору України: фінансовий аспект. Економіка АПК. 2020. № 8. С. 45-51.
- Сазонова Т.О., Федірець О.В. Стратегічне значення проектування інноваційної поведінки персоналу сучасної організації. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. № Частина 3. С. 59-63.
- Федірець О.В. Розвиток агропродовольчої сфери як соціально-економічної системи: теорія, методологія, практика: дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю: 08.00.03. економіка та управління національним господарством. Полтавський державний аграрний університет, Полтава, 2021. 448 с.
- Halytskyi O., Polenkova М., Fedirets O., Brezhnieva-Yermolenko O., Hanziuk S. Mathematical risk assessment model for biodiesel production projects in Ukraine agriculture. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2021. № 2(37). Р. 280-
- Stolyarov V., Pásztorová J., Zos-Kior M., Hnatenko I., Petchenko M. Optimization of material and technical supply management of industrial enterprises. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu. 2022. № 3(189). Р. 163-167.
The article was received 20.05.2024
Quote article, APA style
Гук Ольга Володимирівна, Федірець Олег Володимирович, Броварець Олександр Олександрович. 20.05.2024. Управління стійким розвитком підприємств агропродовольчої сфери в контексті інноватики персоналу та трансферу знань. The journal "Актуальні проблеми інноваційної економіки та права". 2024 / #4. 26-31pp. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-5
Quote article, MLA style
Гук Ольга Володимирівна, Федірець Олег Володимирович, Броварець Олександр Олександрович. "Управління стійким розвитком підприємств агропродовольчої сфери в контексті інноватики персоналу та трансферу знань". The journal "Актуальні проблеми інноваційної економіки та права". 20.05.2024. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-5
Quote article, translit
Guk Olga Volodimirіvna, Fedіrec Oleg Volodimirovich, Brovarec Oleksandr Oleksandrovich. "Upravlіnnya stіykim rozvitkom pіdpriєmstv agroprodovolchoї sferi v kontekstі іnnovatiki personalu ta transferu znan". The journal "Aktualnі problemi іnnovacіynoї ekonomіki ta prava". 20.05.2024. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-5
