Актуальні проблеми інноваційної економіки та права

Журналу «Актуальні проблеми інноваційної економіки та права» включений до категорії Б за спеціальностями: в галузі знань «Управління та адміністрування»: 073, 076 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035) та 071, 072, 075 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543); в галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» 051 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035); в галузі знань «Право» – 081 та «Публічне управління та адміністрування» – 281 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543).
Реєстрація суб’єкта у сфері друкованих медіа : Рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №1390 від 16.11.2023. Ідентифікатор медіа: R30-02018
Журнал індексується в Міжнародній наукометричній базі Index Copernicus International

Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості

УДК: 338

DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-4

Левченко Юлія Григорівна,
кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і права Навчально-наукового інституту економіки і управління,
Національний університет харчових технологій, Київ, Україна
http://orsid/org/0000-0002-1879-7770
Рябенко Володимир Володимирович,
кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і права Навчально-наукового інституту економіки і управління,
Національний університет харчових технологій, Київ, Україна
ORCID ID: 0000-0003-1091-4992
Мельниченко Олег Вікторович,
аспірант кафедри економіки і права Навчально-наукового інституту економіки і управління,
Національний університет харчових технологій, Київ, Україна
ORCID ID 0009-0001-8510-6394

Метою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової промисловості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукції.

Ключові слова: інновації, інноваційний потенціал, інноваційні витрати, інноваційна продукція, підприємства харчової промисловості.

Література.

  1. Мацко Н.Г., Некрасова Л.А. Оцінка виробничого потенціалу інноваційно-активних промислових підприємств на основі ІЕКО-аналізу. Бізнес Інформ. 2021. № 5. C. 188-193.
  2. Ніценко В.С., Кравчук А.О. Значення внутрішнього контролю в управлінні переробним підприємством. Финансы, учет, банки: сборник научных трудов. 2014. № 1 (20). С. 215-218.
  3. Красноруцький О.О., Ніценко В.С., Захарченко О.В. Оптимізація формування та використання економічного потенціалу в сільськогосподарських підприємствах: монографія. Харків: ТОВ «Лерадрук», 2013. 211 с.
  4. Ніценко В.С. Економічна ефективність інтенсифікації галузі свинарства: теоретико-методичний аспект. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. Випуск 1 (176). С. 107-111.
  5. Журба І. Інноваційні аспекти розвитку харчової промисловості. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2016. № 3 (7). С. 14-19.
  6. Ніценко В.С. Державне регулювання інноваційного розвитку технологічного парку в Україні. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2005. № 3 (31). С. 110-113.
  7. Лиса Н.В. Підвищення ефективності використання основних фондів харчових підприємств як умова їх інноваційного розвитку. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Серія: Економічні науки. 2013. Випуск 1(6). Том 2. С. 201-206.
  8. Дерманська Л.В. Прогнозування ефективності діяльності підприємств харчової промисловості з урахуванням інноваційного розвитку. Облік і фінанси. 2012. № 1. С. 145-148.
  9. Сембай Н. Сучасні стратегії інноваційного бізнесу в системі харчової промисловості України. Вісник Хмельницького національного університету. 2023. № 1. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-314-1-43.
  10. Слободян Н.Я., Левченко Ю.Г., Іванюта Т.М. Вплив інноваціиних бізнес-рішень на формування стратегічного потенціалу підприємств харчової промисловості. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2024. Том 9. № 1. С. 122–130. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-20.
  11. Малюта Л. Оцінювання рівня інноваційного розвитку промислового підприємства. Соціально-економічні проблеми і держава. 2011. Випуск 1 (4). URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2011/11mlyrpp.pdf.
  12. Толстая Н.В. Інноваційний потенціал як важливий елемент стратегічного потенціалу харчових підприємств. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. № 8. С. 102–105.
  13. Ілляшенко Н.С. Механізм управління стратегіями випереджаючого науково-технологічного інноваційного розвитку промислового підприємства. Ефективна економіка. 2020. № 2. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.2.57.
  14. Брич В.Я., Думанська Л.В., Шпак Я.О. Економічний механізм управління інноваційним розвитком підприємств. Тернопіль: ТНЕУ, 2018. 180 с.
  15. Державна служба статистики України. Економічна статистика. Наука, технології та інновації. 2021. URL: https://www.ukrstat.gov.ua.
  16. Грицай О.І. Семантика поняття “витрати на інноваційні процеси”. Наукові праці НДФІ. 2012. Випуск 4. С. 43-47.
  17. Про затвердження Методики приведення механізму аналітично-статистичного спостереження стану інноваційного розвитку економіки у відповідність із стандартами Організації економічного співробітництва і розвитку та ЄС: Наказ Міністерство економіки України № 160 від 19.02.2010 р. URL: https://iplex360.com.ua/npa.php?doc=1022.7205.0.

The article was received 31.05.2024


Quote article, APA style

Левченко Юлія Григорівна, Рябенко Володимир Володимирович, Мельниченко Олег Вікторович. 31.05.2024. Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості. The journal "Актуальні проблеми інноваційної економіки та права". 2024 / #4. 20-25pp. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-4

Quote article, MLA style

Левченко Юлія Григорівна, Рябенко Володимир Володимирович, Мельниченко Олег Вікторович. "Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості". The journal "Актуальні проблеми інноваційної економіки та права". 31.05.2024. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-4

Quote article, translit

Levchenko Yulіya Grigorіvna, Ryabenko Volodimir Volodimirovich, Melnichenko Oleg Vіktorovich. "Efektivnіst vikoristannya іnnovacіynogo potencіalu pіdpriєmstv harchovoї promislovostі". The journal "Aktualnі problemi іnnovacіynoї ekonomіki ta prava". 31.05.2024. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-4