УДК: 658:338.24
DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2024-4-2
Продовольчий потенціал підприємств є складною, багатогранною, багаторівневою категорією, у зв’язку з чим закономірності його функціонування розкриваються на основі комплексного системного дослідження. Для оцінки продовольчого потенціалу підприємств необхідна система показників, яка враховує фактичну динаміку і теоретичні передумови потенціалу підприємства. Оцінка продовольчого потенціалу підприємств є цілеспрямованим процесом визначення у грошовому виразі вартості об’єкта з урахуванням потенційного доходу, який має місце в певний проміжок часу в умовах конкурентного ринку.
У сучасних умовах використовуються різні підходи: системний, маркетинговий, функціональний, відтворювальний, інноваційний тощо. Науковці виокремлюють порівняльний, витратний та результативний методи оцінки використання продовольчого потенціалу підприємств. Метою статті є аналіз існуючої методики використання продовольчого потенціалу в сучасних умовах. У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження. У статті висвітлено наукові підходи щодо оцінки використання продовольчого потенціалу підприємств та з’ясовано переваги та недоліки порівняльного, витратного та результативного методів; доведено, що на використання продовольчого потенціалу впливають: принципи, які пов’язані з землею, будинками і спорудами; принципи, які базуються на потребі користувача; принципи, які пов’язані з ринковим середовищем; принципи найкращого і найефективнішого використання; запропоновано класифікацію чинників, які впливають на методи оцінки продовольчого капіталу: соціально-економічні; політичні; природно-кліматичні; фінансово-економічні; структурно-функціональні; соціально-трудові; матеріально-технічні; ринково-ситуаційні тощо.
Ключові слова: витратний метод, регіон, продовольчий потенціал, фактори, ресурси.
Література.
- Артьомова А.В., Артьомов І.В. Процедура оцінювання ресурсного потенціалу підприємства. Системи обробки інформації. 2016. Випуск 7 (144). С. 165–170.
- Белінська О.В. Сутність фінансового потенціалу підприємства. Вісник ХНУ. Економічні науки. 2014. № 4. С. 267–274.
- Богацька Н.М., Хачатрян В.В. Сучасний підхід до оцінки сутності ресурсного потенціалу підприємства. Вісник Мукачівського державного університету. 2016. № 3. С. 134–139.
- Вініченко І.І., Сорока Ю.О. Ефективність використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Інвестиції: практика і досвід. 2015. № 22. С. 34–37
- Зеленська М.О. Підходи до формування та структуризації потенціалу підприємства. Економічний вісник. 2011. № 8. С. 219–224.
- Іваннікова Н. Дослідження ресурсного потенціалу підприємства житлово-комунального господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2015. Випуск 3. С. 154–158.
- Сердак С. Принципи ефективного управління ресурсами суб’єктів господарювання. Академічний огляд. 2008. № 2. С. 83–88.
- Ужва А.М., Млінцова О.С. Методологічні аспекти визначення ресурсів для створення резервів забезпечення економічної стійкості підприємств. Науковий вісник МНУ імені В.О. Сухомлинського. 2016. Випуск 1. С. 65-69.
Статтю було отримано 30.05.2024