УДК: 330.131.7:338.432.
DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2020-2-3
Вступ. Принциповою особливістю господарської діяльності аграрних підприємств є взаємозв’язок природних, біологічних, технологічних, організаційних і соціальних факторів, що значною мірою посилює виникнення ризиків, які негативно впливають на фінансові результати та можуть призвести до зниження конкурентоздатності й фінансової стійкості підприємств. Практика свідчить, що на сьогодні управління ризиками стає невід’ємною частиною стратегічного й оперативного управління підприємств агробізнесу, що успішно розвиваються.
Мета. Метою даної статті є розвиток теоретико-методичних положень щодо управління ризиками у операційній системі аграрних підприємств.
Результати. Запропоновано етапи стратегічного управління операціями з урахуванням ризиків на аграрних підприємствах. Обґрунтовано стратегії управління з врахуванням ризиків на аграрних підприємствах рослинницького напряму спеціалізації. Розроблено ієрархічну модель оцінки оптимальної структури посівних площ, валового збору і реалізації продукції рослинництва з врахуванням уникнення ризиків діяльності. Здійснено оцінку стратегій управління виробництвом і реалізацією продукції рослинництва з урахуванням ризиків для підприємств різних районів Київської області.
Висновки. Визначено особливості ризику при виробництві й реалізації аграрної продукції, що полягають у взаємозв’язку причин їх виникнення, а саме: невизначеності майбутнього, недостатності інформації, некомпетентності керівництва й непередбаченої поведінки партнерів. Розроблено багаторівневу модель управління операціями виробництва і реалізації аграрної продукції з урахуванням ризиків, що дозволяє рекомендувати керівникам аграрних підприємств оптимальну структуру посівних площ, прогнозувати валовий збір, середню врожайність, а також вибрати умови зберігання й оцінити результати реалізації продукції.
Ключові слова: аграрні підприємства, ризики, управління операціями, стратегії управління з врахуванням ризиків, оптимізація стратегій.
Література.
- Клімова О.І. Методики проведення аналізу стратегічного розвитку підприємства. Економіка та держава. 2008. № 4. С. 54-58.
- Мазур Н.А., Місюк М.В. Конкурентоспроможність виробництва аграрної продукції та основні напрями її підвищення. Економіка АПК. 2007. № 2. С. 123-132.
- Пеняк Ю.С. Оптимізаційне моделювання ефективності діяльності аграрних підприємств. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2009. Випуск № 5. С. 24-30.
- Парахина В.Н., Максименко Л.С., Панасенко С.В. Стратегический менеджмент: учеб. 2-е изд., стер. М.: КНОРУС, 2006. 496 с.
- Дибач Л.І. Методичні передумови управління ризиками в аграрному виробництві. Вісник Аграрної науки Причорномор’я. 2010. Випуск № 2. С. 94-99.
- Ніценко В.С., Руденко С.В. Управління ризиками на підприємствах агропродовольчої сфери. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2017. № 3. С. 12-21.
- Непочатенко О.О., Юдін В.К. Страхування сільськогосподарських ризиків. Молодий вчений. 2016. № 11 (38). С. 632-634.
- Грідін О.В., Дудни О.В., Руденко С.В. Сутність, місце та сучасне значення ризик-менеджменту в управлінській парадигмі організації. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2018. Вип. 191. С. 188-201.
Статтю було отримано 15.04.2019