УДК 338.432:631.115;
DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2019-4-5
Анотація
Дослідження присвячене науковому аналізу принципів раціонального вибору товарної спеціалізації з урахуванням специфіки функціонування аграрних підприємств. Визначено основні завдання, вирішення яких має потенціал вдосконалення внутрішньогосподарської спеціалізації. Серед них: максимальне збільшення виробництва продукції в кожному підрозділі, ефективне використання виробничих фондів і трудових ресурсів, підвищення показників ефективності виробництва. Структуровано процес адаптації товарної спеціалізації аграрних підприємств до ринкових умов. Виділено вісім його етапів: від визначення обсягу змін, пов’язаних з адаптацією підприємства до зовнішнього середовища, до коригування системи оперативного, тактичного й стратегічного планування. В рамках аналізу факторів внутрішнього й зовнішнього середовища аграрного підприємства систематизовано детермінанти його товарної спеціалізації. Окреслено авторське бачення організаційно-економічного механізму управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Відзначено тенденцію до актуалізації дослідження системи ризиків у процесі управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Зазначена система включила наступні ризики: кон’юнктурні, кадрові, фінансові, юридичні, природно-кліматичні, матеріально-технічні, агротехнологічні, єдиний для багатьох галузей сільського господарства механізм державного регулювання. Зроблено висновок, що обґрунтування концептуальних засад побудови організаційно-економічного механізму управління товарною спеціалізацією аграрного підприємства дозволяє реалізовувати адаптаційні стратегії розвитку виробничо-комерційної діяльності. Основою виступає комплексне врахування дії факторів зовнішнього та внутрішнього середовища при мобілізації компонент виробничого й економічного потенціалу, а також визначенні конфігурації систем управління товарною спеціалізацією в менеджменті підприємств.
Ключові слова: аграрне виробництво, спеціалізація, товарна спеціалізація, товарна структура, аграрне підприємство.
Література
- Канінський П.К. Спеціалізація сільськогосподарських підприємств: монографія. К: ННЦ ІАЕ, 2005. 348 с.
- Гунченко О. В. Теоретичні та методичні підходи до оцінки процесу концентрації виробництва сільськогосподарських підприємств. Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Сер.: Економічні науки. 2013. № 8. С. 216-221.
- Колишкіна Н.І. Удосконалення спеціалізації сільськогосподарського виробництва: автореф. дисертації на здобуття наукового ступеня к.е.н. Дніпропетровськ, 2006. 22 с.
- Статівка Н.В. Удосконалення галузевої структури сільськогосподарського виробництва в умовах його реструктуризації: автореф. дисертації на здобуття наукового ступеня к.е.н. Харків, 2003. 24 с.
- Гуцул Т.А. Спеціалізація як фактор підвищення ефективності виробництва молока в приміській зоні. Економіка АПК. №5. С. 128-130.
- Довганюк О.І. Удосконалення галузевої структури виробництва у сільськогосподарських підприємствах: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. Наук. Житомир: ДВНЗ «Житомирський агроекологічний університет». 2008. 20 с.
- Макаренко Ю.П. Розвиток кооперації малих аграрних господарств у ринковій економіці. Вісник Запорізького національного університету. № 4 (12). С. 171 – 176.
- Маренич Т.Г. Спеціалізація та поєднання галузей в сільськогосподарських підприємствах. Вісник Харк. нац. тех. ун-ту сільського господарства: Економічні науки. Вип. 50. 2007. С. 219-223.
Статтю було отримано 11.05.2019