УДК: 351.862.4:659.1
DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2023-4-2
Доведено, що у період криз та біфуркацій на перший план висувається питання управління безпекою підприємства сфери агротуризму, зокрема безпекового кадрового потенціалу, оскільки вона є універсальною категорією, яка відображає захищеність суб’єкта економічних відносин. Підприємство сфери агротуризмуне можна вважати ефективним або абсолютно захищеним, якщо певний час була порушена сигнаторика імпульсів, а вже після настання наслідків і гістерезису системи управління почали застосовуватися концентровані інструменти адаптації, адже небезпека знижує керованість. Тож й імпліцитне, й експліцитне дослідження питань безпекового кадрового потенціалу в системі адаптації підприємств до умов турбулентності є, безумовно, актуальним. Особливості підприємств сфери агротуризму України – сезонність, неможливість застосування нетрадиційних форм зайнятості, локалізація, фактор біологічної безпеки, нерозвиненість хеджування ризиків посилюють роль безпекового кадрового потенціалув системі управління. Актуалізовано методичний підхід до інтегральної оцінки безпекового кадрового потенціалу в системі управління проєктами підприємств сфери агротуризму України за 38 показниками, які характеризують 6 основних аспектів убезпечення діяльності персоналу серед яких: група показників мотиваційної складової безпекового кадрового потенціалу; група показників, які відображають забезпечення та ефективність використання персоналу; група показників забезпечення захисту життєдіяльності персоналу; група показників професійної складової безпекового кадрового потенціалу; група показників соціальної складової безпекового кадрового потенціалу та група показників оцінки системи безпекового кадрового потенціалу. Даний підхід апробовано на підприємствах сфери агротуризму, що сприятиме за допомогою ефективних стратегій та ефективно сформованого механізму управління безпекою персоналу забезпеченню належного рівня їх функціонування та розвитку.
Ключові слова: організація, право, безпека, кадровий потенціал, система, управління проєктами, підприємства, сфера агротуризму.
Література.
- Барна М.Ю., Білецька І.М. Обґрунтування теоретико-змістовних характеристик організаційно-економічного інструментарію управління інноваційним розвитком підприємств туризму. Підприємництво і торгівля. 2018. Випуск 23. С. 31–35.
- Барна М.Ю., Білецька І.М. Реалізація державної політики імплементації управлінсько-інфраструктурного механізму цифровізації та інноваційного розвитку туризму в Україні. Бізнес навігатор. 2020. Випуск 2 (58). С. 146–151.
- Барна М.Ю., Білецька І.М., Попадинець Н.М. Розвиток туристичного сектора в умовах глобалізації та цифровізації економіки України. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. Випуск (83). С. 33–44.
- Кукса І.М., Орлова-Курилова О.В., Кирилюк Є.М., Воронько-Невіднича Т.В. Державне регулювання та саморозвиток ефективної інноваційної системи управління реструктуризацією виробництва в умовах знаннєвої економіки, екологізації та синергетичної взаємодії підприємців. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 20. С. 5–9.
- Ткаченко В.І. Кадрова безпека в системі управління підприємством агропродовольчої сфери: дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 073 «Менеджмент». Полтавський державний аграрний університет, Полтава, 2023. 312 с.
- Bazeliuk V., Kubitskyi S., Rudyk Y., Ryabova Z., Novak O. The system of formation and diagnosis of levels of innovation and entrepreneurship competence of the future managers of education in the conditions of the knowledge economy. Financial and credit activity: problems of theory and practice. 2021. Vol. 4(39). Р. 550–558.
- Bosniuk V., Ostopolets I., Svitlychna N., Miroshnichenko O., Tsipan T., Kubitskyi S. Social content of psychological specialists’ professional activity. Postmodern openings. 2021. Vol. 12(1). Р. 1-20.
- Ishchejkin T., Skrypnyk V., Kostovyat H., Krakhmalova T., Dashko O. Smart financial and personnel design of accounting of innovative agribusiness in the conditions of managing changes in the digital economy. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2023.Vol. 42. Р. 378-387.
- Oseredchuk O., Drachuk I., Teslenko V., Ushnevych S., Dushechkina , Kubitskyi S., Сhychuk A. New approaches to quality monitoring of higher education in the process of distance learning. IJCSNS International journal of computer science and network security. 2022. Vol. 22(7). Р. 35-42.
- Ovcharenko I., Khodakivska O., Sukhomlyn L., Shevchenko O., Lemeshenko I., Martynov A., Zos–Kior M., Hnatenko I., Michkivskyy S., Bilyavska L. Spatial organization management: modeling the functioning of eco–clusters in the context of globalization. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Vol. 40. Р. 351-356.
Статтю було отримано 12.11.2023