Актуальні проблеми інноваційної економіки та права

Журналу «Актуальні проблеми інноваційної економіки та права» включений до категорії Б за спеціальностями: в галузі знань «Управління та адміністрування»: 073, 076 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035) та 071, 072, 075 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543); в галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» 051 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035); в галузі знань «Право» – 081 та «Публічне управління та адміністрування» – 281 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543).
Свідоцтво про державну реєстрацію Міністерства юстиції України серія КВ № 25436-1537ПР від 13.01.2023 р.
Журнал індексується в Міжнародній наукометричній базі Index Copernicus International

Моніторинг продовольчої безпеки та харчування в рамках порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року

УДК: 338.439.6:[330.15:338.432]

DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2021-4-12

Прохорчук Світлана Володимирівна
кандидат економічних наук, доцент, професор кафедри фінансів, обліку та оподаткування, Міжнародний університет бізнесу і права
ORCID ID: 0000-0003-1487-2291
Ягодзінська Анна Станіславівна
здобувач, Міжнародний університет бізнесу і права
ORCID ID: 0000-0002-1548-5800
Хутак Артур Шир Ага
аспірант, Одеська національна академія харчових технологій
ORCID ID: 0000-0002-7860-2576

25 вересня 2015 року 193 держави-члени ООН прийняли Порядок денний сталого розвитку до 2030 року. Він включає 17 цілей сталого розвитку (ЦСР) та 169 завдань, які будуть визначати дії урядів, міжнародних агентств, громадянського суспільства та інших інституцій протягом визначеного періоду, дотримуючись основних принципів, закладених у Цілях розвитку тисячоліття (ЦРТ). Порядок денний до 2030 року забезпечує глобальне бачення, яке охоплює весь спектр розвитку. 17 цілей ЦСР спрямовані на ліквідацію бідності та голоду на засадах відновлення природних ресурсів та сталого управління ними. Як і раніше, цілі об’єднують три виміри сталого розвитку – економічний, соціальний та екологічний – з тісно взаємопов’язаними цілями: жодна ціль не відокремлена від інших. Цілі є універсальними, і Порядок денний на 2030 рік є актуальним як для розвинених країн, так і для країн, що розвиваються.

Метою цієї статті є дослідження теоретико-методологічних засад моніторингу продовольчої безпеки та харчування в рамках Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року.

Новий звіт «Про стан продовольчої безпеки та харчування у світі» допоможе визначити проблеми та сприятиме моніторингу прогресу у напрямі до ЦРС. Саме тому у звіті зосереджено увагу на цілях та показниках, визнаних на міжнародному рівні. Однак глобальні показники можуть бути непридатними для відображення станів, пов’язаних с відсутністю продовольчої безпеки, які швидко змінюються, наприклад, під час конфлікту та надзвичайних ситуацій. Додаткові показники, включаючи показник споживання продовольства (FCS) або індекс стратегій подолання (CSI), можуть бути корисними для національного та субнаціонального моніторингу, і їх використання може бути виправдано в контексті систематичних аналізів, таких як інтегрована класифікація фаз продовольчої безпеки (IPC), коли недоступність даних не дозволяє покладатися на міжнародно узгоджені показники.

Встановлено, що ЦСР були розроблені як частина цілісного бачення сталого розвитку. Отже, для досягнення прогресу в ЦСР2 розробникам політики необхідно враховувати взаємозв’язки та критичну взаємодію між ЦСР2 та всіма іншими цілями. Система моніторингу також повинна сприяти виявленню таких зв’язків та ефективності комплексного підходу. Вона повинна виходити за рамки простого відстеження показників та надавати інструменти оцінювання, щоб визначити, як втручання в різних областях політики впливають на ключові результати та як досягнення в рамках однієї ЦСР допомагає (чи ні) прискорити прогрес іншої. Майбутні звіти про стан продовольчої безпеки та харчування у світі сприятимуть інтегрованому моніторингу прогресу у напрямі подолання голоду та викорінення всіх форм недоїдання (ЦСР 2.1 та 2.2) шляхом оцінки синергії та компромісів із зусиллями щодо досягнення інших цілей у рамках ЦСР2 та прогрес, досягнутий на інших ЦСР. Це буде здійснюватися здебільшого на глобальному рівні за допомогою порівнянь регіонів та країн, а також через тематичні дослідження країн.

Ключові слова: продовольча безпека, економічний розвиток, подолання голоду, сталий розвиток аграрного сектору, індикатори, моніторинг.

Література.

  1. Ягодзінська А.С. Моніторинг індикаторів ЦСР2: створення стійких систем виробництва продуктів харчування в Україні. Економіка і держава. Вип. 8. С. 101-106.
  2. United Nation Ukraine. 2020. Цілі сталого розвитку в Україні. URL: http://sdg.org.ua/ua/pro-hlobalni-tsili/zero-hunger#%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F
  3. Food and Agriculture Organization United Nations. 2020. URL: http://www.fao.org/.
  4. Food and Key to achieving the 2030 Agenda for Sustainable Development. 2016. URL: http://www.fao.org/3/a-i5499e.pdf.
  5. Mudrak, R., Lagodiienko, V., Lagodiienko, N., Rybchak, V. Food affordability and economic growth. TEM Journal. Vol. 9, No.4, November, рр. 1159-1168.
  6. Єгоров Б.В., Лагодієнко В.В., Кордзая Н.Р. Удосконалення організаційно-економічного механізму формування регіональної системи продовольчого забезпечення. Вісник ХНАУ. Серія “Економічні науки”. Харків: ХНАУ, 2020. № 3. С. 317-331.
  7. Гринишин В.Є. Методологічні основи дослідження продовольчої безпеки країни. Економіка та держава. 2020. № 2. С. 141-146.
  8. Гринишин В.Є. Моніторинг рівня продовольчої безпеки України. Агросвіт. 2019. № 23. С. 107-114.
  9. Крамаренко І.С., Широков М.А., Нікон Д.Є., Білоус О.А. Роль інвестиційного потенціалу у контексті продовольчої безпеки. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. № 3. С. 433-444.
  10. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Національна доповідь 2017 «Цілі сталого розвитку: Україна». 2017. URL: http://un.org.ua/images/SDGs_NationalReportUA_Web_1.pdf.
  11. Мостова А.Д. Інформаційне забезпечення моніторингу продовольчої безпеки. Інфраструктура ринку. 2019. Вип. 33. С. 103-109.
  12. Мостова А.Д. Оцінка продовольчої безпеки держави на міжнародному рівні. Держава та регіони. Серія : Економіка та підприємництво. 2019. № 4. С. 13-19.
  13. Прунцева Г.О. Методологічні засади оцінки системи продовольчої безпеки. Економіка та держава. 2020. № 6. С. 151-154.

Статтю було отримано 23.02.2021