Актуальні проблеми інноваційної економіки та права

Журналу «Актуальні проблеми інноваційної економіки та права» включений до категорії Б за спеціальностями: в галузі знань «Управління та адміністрування»: 073, 076 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035) та 071, 072, 075 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543); в галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» 051 (наказ Міністерства освіти і науки України від 23.08.2023 № 1035); в галузі знань «Право» – 081 та «Публічне управління та адміністрування» – 281 (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.12.2023 № 1543).
Свідоцтво про державну реєстрацію Міністерства юстиції України серія КВ № 25436-1537ПР від 13.01.2023 р.
Журнал індексується в Міжнародній наукометричній базі Index Copernicus International

Економічна ефективність переходу до органічних добрив за допомогою сучасних технологій

УДК: 338.432:633.631

DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2023-4-14

Орел Володимир Миколайович,
доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник лабораторії економіки та маркетингу інновацій, Інститут тваринництва
Національної академії аграрних наук України,
https://orcid.org/0000-0002-1609-1731
Орел Анна Миколаївна,
доктор економічних наук, доцент, професор кафедри менеджменту ЗЕДП,
Національний авіаційний університет,
https://orcid.org/0000-0003-0823-3346

Стаття присвячена вивченню економічних переваг, які виникають під час переходу до використання органічних добрив, зокрема за допомогою сучасних технологій у їх виробництві та застосуванні в сільському господарстві. Акцент зроблено на аналізі впливу новітніх технологій на економіку в контексті аграрного сектору та ринку. У статті  розглянуто не лише сам процес виробництва органічних добрив, але й його вплив на фінансові показники підприємств, селекційні результати та якість сільськогосподарської продукції. Також наголошено на тому, як сучасні технології допомагають зменшити витрати на виробництво, збільшуючи водночас ефективність використання ресурсів. Вивчення цієї теми може сприяти розумінню та визначенню стратегічного значення впровадження технологій у галузі органічних добрив для досягнення економічної стійкості, зміцнення продовольчої безпеки та зниження негативного впливу на довкілля. Органічне агровиробництво в Україні лише на початковій стадії розвитку та стикається з проблемами, попри великий потенціал. Проблема становлення виникає в тому, що органічний сектор може бути дуже перспективним завдяки родючим чорноземам і стійким традиціям сільськогосподарського виробництва. Органічні виробники повинні конкурувати зі звичайними виробниками, щоб  зміцнити свої позиції в органічному секторі, відстоювати свої погляди на майбутнє сільського господарства та забезпечити реалізацію цього на законному рівні. З часом органічні компанії можуть стати переважними постачальниками та встановити довгострокові ділові стосунки, які зміцнюють безпеку. Тому світовий ринок органічної продукції стрімко розвивається. Україна  лише зробила перші кроки у формуванні та становленні ринку органічної продукції, який вже досить розвинений в інших країнах (особливо в ЄС). Ринок органічної продукції має багато переваг: екологічних, економічних і соціальних, тому його розвиток сьогодні має велике значення.

Ключові слова: органічне добриво, аграрний ринок, технології, продукція, агротехнології, виробництво, сільськогосподарські культури, економічна ефективність.

Список літератури.

  1. Господаренко Г.М. Агрохімія. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2015. 476 с.
  2. Марчук І.У., Макаренко В.М., Розстальний В.Є. Добрива та їх використання: довідник. Київ: Арістей, 2010. С. 187-257.
  3. Коць С.Я., Петерсон Н.В. Мінеральні елементи і добрива в живленні рослин. Київ: Логос, 2005. 150 с.
  4. Милованов Є.В. Правові засади регулювання органічного виробництва в країнах ЄС. Економіка АПК. 2018. №5. С. 117-125.
  5. Антонець С.С., Антонець А.С., Писаренко В.М. Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Полтава, 2010. 198 с.
  6. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: навч. посіб. Київ: НУХТ, 2010. 294 с.
  7. Каленська С.М., Шевчук О.Я., Дмитришак М.Я. Рослинництво. Київ, 2005. 502 с.
  8. Шевчук М.Й., Веремеєнко С.І., Лопушняк В.І. Агрохімія. Луцьк: Надстир’я, 2013. 632 с.

Статтю було отримано 12.12.2023